web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Gimnazijalci učili o izborima za Europski parlament

KARLOVAC – Do europarlamentarnih izbora, na kojima ćemo odlučiti tko su 11 hrvatskih zastupnika u jedinom izravno biranom tijelu Europske unije, preostalo je manje od dva tjedna. Kako bi se birače još jednom informiralo o važnosti ovih izbora, Europe Direct Info Centar Karlovac organizirao je danas “kavu s građanima” u Turističko-ugostiteljskoj školi. Najbrojniji posjetitelji ovog događaja bili su karlovački Gimnazijalci, koje je s detaljima o predstojećim izborima upoznala voditeljica Ureda za informiranje Europskog Parlamenta u RH Violeta Simeonova Staničić.

Susret s građanima u Karlovcu samo je jedan od niza sličnih diljem Hrvatske. U usporedbi s lanjskim izborima, kada je Hrvatska prvi puta birala zastupnike u EU Parlament, povratne informacije daju naslutiti da građani danas ipak više znaju o ovoj temi.

Na lanjskim izborima za EU Parlament, podsjetimo, glasovalo je svega 20 posto građana Hrvatske. No treba reći da Hrvatska nije jedinstvena što se tiče lošeg odaziva, već i europska praksa pokazuje da na te izbore izlazi sve manje ljudi. Cilj je postići što veću izlaznost, no unatoč najdugotrajnijoj predizbornoj kampanji, u Hrvatskoj veći odaziv birača nije izvjestan ni ove godine, pogotovo uzme li se obzir zasićenost prosječnog građanina politikom i gubitkom povjerenja u velike stranke i institucije.