Vaniština djela kao inspiracija za pismo

KARLOVAC – Učenici osnovnih škola Turanj i Švarča danas su na sat vremena svoje mobitele i inboxse zamijenili dobrom starom olovkom i papirom te nekoliko riječi darovali onima koje vole na stari pomalo zaboravljeni način – pisajući pismo. Ovaj nekad moćni vid komunikacije u Galeriji “Vjekoslav Karas” danas je zaživio zahvaljujući izložbi slikara Karlovčanina Josipa Vanište. Slike Josipa Vanište u kojima se kao motiv pojavljuje pismo uklopile se u program “Karlovačkog vrtuljka”, koji je ovog je puta bio posvećen glasu, slovu i riječi stoga je učenicima tijekom radionice skrenuta pažnja na važnost pisma i dopisivanja u umjetničkom opusu Josipa Vanište. Tako su osnovci kroz edukativnu radionicu upoznali djela umjetnika i značenje pisma u njegovu radu i životu, a i sami su se okušali u pisanju pisama po prethodno naučenim pravilima pisanja i adresiranja.

Inače “Karlovački vrtuljak” manifestacija je namjenjena djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi, a obiluje besplatnim radionicama, predstavama i filmskim projekcijama. Odvija se od 11. do 18. svibnja na raznim lokacijama po gradu. Nakon ove današnje posvećene glasu, slovu i riječi sutrašnja 14. svibnja je u znaku pogleda. 

Stoga sutra Gradski muzej i Glaerija “Vjekoslav Karas” u sklopu “Karlovačkog vrtuljka” nude besplatan obiteljski razgled. Stalni postav Muzeja može se pogledati od 8 do 19 sati, a izložba Josipa Vanište, koja je postavljena u Galeriji “Vjekoslav Karas” od 8 do 16 te od 17 do 19 sati.