KAquarium_naslovnica

KARLOVAC – Turistička atrakcija, ali ujedno i mjesto razvoja znanosti trebao bi biti Kaquarium, koji se trenutno nalazi u drugom krugu ocjenjivanja u Ministarstvu regionalnog razvoja. Odgovor bi trebao stići krajem lipnja, kada ćemo konačno doznati hoće li Karlovac 2016. godine konačno imati sagrađen slatkovodni akvarij.

Akvarij je jedan od 50-ak projekata koje grad ima prijavljene na različite natječaje, a prvi je gradski projekt prijavljen na Strukturne fondove. Uz Muzejski prostor za budućnost jedan je od projekta koji su trenutno na postupku ocjenjivanja, a uskoro se očekuju rezultati. Recimo i kako projekt slatkovodnog akvarija proizlazi iz Strategije razvoja turizma grada Karlovca.

Utemeljenje projekta je što grad Karlovac kao grad na četiri rijeke može turistima ponuditi bogatu floru i faunu, ali i veliku raznolikost endemskih vrsta. Nakon što je konačno predstavljen izgled akvarija, postavlja se pitanje i što će biti sa zgradama nesuđenog autokampa. Zgrade će biti srušene, a sirovine prodane, kažu u gradu.

Hlađenje je kod takvih akvarija inače najveći problem, a prema svim proračunima predviđenim načinom izgradnje uštedjet će se, a troškovi održavnja trebali bi biti umanjeni. Osim toga valja reći i da bi u akvariju bilo zaposleno devet ljudi, većinom stručnih radnih mjesta prirodoslovne struke.

Osim akvarijske cjeline prostor bi trebao ponuditi i koferencijsku dvoranu, edukacijski centar, suvenirnicu, caffe bar, te prostore za rekreaciju. Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna, a očekuje se da bi godišnje mogao primiti između 20 i 30 tisuća turista.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/KAquarium_13052014/*{/rokbox}