mz5

KARLOVAC – Na karlovačkom Željezničkom kolodvoru u vagonu koji je dopremljen iz Hrvatskog željezničkog muzeja danas je otvorena izložba pod nazivom “Donacija Josipa Štimca za zbirku željeznice”.

Kao što sam naziv izložbe kaže, predmete je darovao Josip Štimc i to nakon 45- godišnje službe na željeznici. Ovaj inženjer prometa darovao je svoju zbirku željezničke opreme i dokumentacije karlovačkom Gradskom muzeju, predmete je sakupljao gotovo pola stoljeća. Sačuvao je i prikupio 500 predmeta. Za zbirku sada skrbi kustos Igor Čulig, a u realizaciji ove izložbe pomagao je uz Hrvatski željeznički muzej i HŽ Infrastrukturu i Grad Karlovac, ali i Karlovčanin Neven Miličević. Upravo zahvaljujući Nevenu Miličeviću u Gradskom muzeju Karlovac, odnosno u Odjelu kulturne povijesti tako je sada osnovana posebna zbirka željezničarstva.

hz3

Na tome što je sakupio Josipu Štimcu na današnjem otvorenju izložbe čestitao je i Ivan Vuković član Uprave HŽ Infrastrukture rekavši kako je bitno njegovati povijest te da je to poticaj za planiranje odgovornije budućnosti u kojoj bi željeznički sustav trebao imati svoju ulogu.

mz1

Inače, izložba je uvrštena u nacionalni pregled zbivanja na Međunarodni dan muzeja čiji je ovogodišnji slogan “sakupljači pokažite svoje zbirke”.

U sklopu otvorenja ove izložbe prikazan je i film Mladena Ćapina “Svi naši vlakovi” te video o prošlogodišnjem obilježavanju 140. obljetnice pruge Karlovac- Rijeka i 110. obljetnice kolodvorske zgrade u Karlovcu.

Karlovčani izložbu svakim danom mogu pogledati od 9 do 19 sati sve do 30. svibnja. Izdvojimo na kraju da je među vrijednom željezničkom opremom i dokumentacijom i Morseov aparat star sto godina.

mz4

(poštanski vagon iz 1966. godine dopremljen za potrebe izložbe iz Hrvatskog željezničkog muzeja iz Zagreba)