web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Održana vježba “Voda 2014”

KARLOVAC – Pokazati kako se ponašati, kako reagirati i što poduzeti u slučaju katastrofe ili elementarne nepogode bio je zadatak vježbe koju je danas u Karlovcu organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa. Glavni cilj bio je upoznati žurne, javne i ostale službe grada Karlovca sa sustavom za pročišćavanje vode, koji može proizvoditi pitku vodu iz bilo kojeg izvora vode osim morske i bočate.

Uređaj koji je danas prezentiran na parkiralištu pored jezerca u Novom centru, može proizvesti 4 tisuća litara pitke vode na sat te u slučaju katastrofe pitkom vodom može opskrbiti 5 tisuća ljudi dnevno. U Hrvatskoj su trenutno samo četiri takva uređaja. Jedan se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dva u Zagrebu i jedan u Slavoniji.

Osim sustava pročišćavanje vode, u sklopu vježbe održane su prezentacije ostalih aktivnosti na koje Crveni križ mora biti spreman u slučaju elementarnih nepogoda. To su služba traženja koja u slučaju katastrofe pokušava pronaći nestale, te pružanje prve pomoći. U današnjoj vježbi sudjelovalo je i velik broj volontera, čija je pomoć, ističu u Crvenom križu, uvijek dobrodošla.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/voda2014/*{/rokbox}