web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Završio projekt MOBILLL, partneri zadovoljni rezultatima

KARLOVAC – Dva bibliobusa, odnosno dvije knjižnice na kotačima, zahvaljujući kojima su stanovnici ruralnih dijelova Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantota u susjednoj BiH dobili pristup knjigama i neformalnoj edukaciji, rezultat su projekta prekogranične suradnje, kojeg su proteklih 14 mjeseci zajednički provodili karlovačka Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić i Javna ustanova Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać. Projekt vrijedan ukupno 111 tisuća eura, s 92 tisuće eura financirala je Europska unija, u sklopu IPA Prekograničnog programa Hrvatska – BiH.

– Projekt je završen, rezultati su postignuti. Stanovnici Drežnik Grada, Saborskog, Oštarija, Cetingrada, Rakovice i ostalih mjesta u rubnim dijelovima županije dobili su priliku bez odlazaka u kilometrima udaljene veće gradove posuditi željenu knjigu. Ono što je najvažnije, usluga je zaživjela i korisnici su zadovoljni – rekla je povodom završetka projekta Frida Biščan, ravnateljica GK “Ivan Goran Kovačić”.

Osim poticanja čitanja, projekt je mještanima svih životnih dobi omogućio sudjelovanje na predavanjima, ali i različitim radionicama, čime je podignuta razina kulture življenja u ruralnim područjima. Za odrasle su organizirana predavanja na temu žena u poduzetništvu, poljoprivredi i EU, a o EU učila su i djeca, za koje je također organiziran niz kreativnih radionica.

Zanimljivo je spomenuti da su naši prekogranični susjedi ovim projektom zapravo dobili prvu mobilnu knjižnicu na svom teritoriju, dok je u našoj županiji bibliobusna služba samo proširila svoju djelatnost na slabije naseljena područja. Dobra je vijest da se rad bibliobusa nastavlja bez obzira na završetak projekta, što će od posebne koristi biti djeci u ciljanim područjima čije su školske knjižnice vrlo slabo opremljene.