Krčki model prikupljanja otpada

KARLOVAC – U lipnju 2005. godine na otoku Krku je uveden ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnoga otpada, popularno nazvan Eko otok Krk. Ovaj sustav predstavlja cjelovit model zbrinjavanja otpada, prvi takav u Hrvatskoj, a omogućava zbrinjavanja svih vrsta otpada. Budući da je polučio odlične rezultate, predstavnici Komunalnog poduzeća s otoka Krka predstavili su danas u Karlovcu ovaj model gospodarenja otpadom.

Odvajanje otpada prvi je korak prema suvremenom gospodarenju otpadom koje omogućuje štednju energije, očuvanje prirodnih resursa i smanjuje potencijalno zagađenje. Odvojeno prikupljanje otpada odnosi se na izdvajanje iskoristivih dijelova kao sekundarnih sirovina i izdvajanje štetni tvari s ciljem njihove pravilne detoksikacije i zatim recikliranja.

Za funkcioniranje sustava na otoku Krku je raspodijeljeno 8.000 spremnika na 1.500 mjesta, a kućni se otpad odvojeno prikuplja u pet spremnika (biootpad, papir, PET, staklo i ostalo). Otok Krk ima i sedam POSAM-a, posebnih sabirnih mjesta na kojima građani besplatno odlažu glomazni kućni otpad.

Na otoku Krku se na godinu prikupi oko 18.000 tona komunalnoga otpada, od čega se oko 11.000 tona prikupi tijekom ljetnih mjeseci. Da bi ovakav način prikupljanja u otpada trebao prihvatiti i Karlovac, slažu se i na Krku.

Hrvatska reciklira tek 8 posto otpada, a u Europskoj uniji reciklira se ili kompostira 40 posto otpada. Vjerujemo da bi Karlovac vrlo brzo povećao ovaj udio kada bi počeo koristiti krčki model prikupljanja otpada.