Predstavljen projekt “Karlovac u Europi”

KARLOVAC – “Karlovac u Europi” najnoviji je projekt Turističke zajednice grada Karlovca nastao u suradnji s Odborom za revitalizaciju karlovačke Zvijezde i Streličarskim klubom Dubovac, a cilj mu je umrežavanje, odnosno moguća buduća partnerstva, u civilnom i javnom sektoru između Karlovca i drugih sličnih gradova utvrda. Predstavljen je sinoć na bastionu svetog Josipa, jedinim očuvanim krakom karlovačke Zvijezde.

Projekt je nastao potaknut originalnom suvenir majicom akademskog filmskog animatora Nevena Cetinjanina, koji se zalaže za cjelovitu obnovu karlovačke Zvijezde po uzoru na nizozemski grad Bourtange koji je obnovljen zahvaljujući svojim stanovnicima. Tu ideju predstavio je i gradonačelniku Karlovca, ali i predsjedniku države.

Ideja projekta je da se u prigodnom pozivnom pismu čelnicima tih 12 gradova utvrda predstavi Karlovac, pozove ih se na suradnju te na upoznavanje. Suvenir majica šalje se kao poklon uz pismo. Predstavnici gradova, ali i veleposlanici osam zemalja u Hrvatskoj, bit će tako pozvani na jednodnevno druženje koje će biti održano za proslavu Dana grada Karlovca. Sve započinje na Starom gradu Dubovcu gdje će domaćini biti streličari. Nakon toga je u planu stručno razgledavanje Zvijezde te u večernjim satima projekcija vizualizacije 3D Zvijezde u Šancu. Također će biti održan i sastanak predstavnika gradova ili zemalja na koje je pismo naslovljeno.

Inače, povijesna cjelina Zvijezda definirana je kao turistička mikrodestinacija u Strategiji razvoja turizma grada Karlovca.