web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Obilježen Dan OSRH; Ljudi spremni za izazove, problem zastarjela oprema

KARLOVAC – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu preminulog ministra obrane Branka Vukelića na groblju u Vukmaniću i ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Jamadol, u Karlovcu je danas obilježen Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske. Sjećanje je to na prvu svečanu smotru Zbora narodne garde 1991. godine na stadionu Nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a – preteče Hrvatske vojske.

Nedugo nakon toga počelo je školovanje i obuka buduće Hrvatske vojske, koja je ustrojena u rujnu iste godine. Od tada do danas, Oružane snage RH izrasle su iz ratne u profesionalnu vojnu organizaciju spremnu odgovoriti sigurnosnim izazovima. Pokazalo se to i na aktualnom primjeru Slavonije, kojoj je prošloga tjedna u pomoć priskočilo oko 1.000 vojnika koji su zajedno s interventnim službama evakuirali ljude i stoku s poplavljenih područja. Trenutno ih se na terenu nalazi još 600-ak, a i u narednim mjesecima vojska će aktivno sudjelovati u čišćenju i sanaciji štete, rekao nam je general bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Pripadnici oružanih snaga uvježbani su i spremni na sve, no velik problem je, nažalost, zastarjela oprema. Obzirom na nezamjenivu ulogu vojske u civilnoj zaštiti bit će nužno pristupiti rješavanju ovog problema, dodaje Repinc, i to što hitnije, obzirom na sve češće elementarne nepogode.

Vijence u spomen na poginule pripadnike oružanih snaga položila su jutros izaslanstva Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije i Grada Karlovca.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/osrh2705/*{/rokbox}