web karijera 1160*120
web struka 1160*120

ROZP: Gradska toplana i dalje nema ugovore s kupcima – jesmo li spremni za sezonu grijanja?

KARLOVAC – Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Karlovca jedna od točki dnevnog reda je bila “Zaključak o prihvaćanju izvješća o radu za 2013. godinu tvrtke Gradska Toplana d.o.o. Karlovac”, kojeg je iznosio direktor Inoslav Latković, na koje ROZP ima primjedbe.

– Nije rečeno da sa potrošačima, krajnjim kupcima na zajedničkom mjernom mjestu nemaju sklopljen nijedan ugovor, niti je ijedan ovlašteni predstavnik stanara podnio odluku o sklapanju ugovora o potrošnji toplinske energije s kupcem o sklapanju ugovora o potrošnji toplinske energije što su bili dužni učiniti do 1. veljače 2014. za ogrjevnu sezonu 2014./2015. godinu. To znači da Gradska toplana u ogrjevnoj sezoni 2014./2015. godine ostaje bez više od 50% korisnika, jer jednostavno nema ugovore s krajnjim kupcima. Naplaćivanje i pružanje usluge prisilom bez ugovora Zakon o tržištu toplinske energije ne predviđa, kao što je to Gradska toplana radila do sada, poručuju iz ROZP-a.

Temeljni razlog je što u Karlovcu ne postoje Ugovori o uzajamnim odnosima suvlasnika kojim se jedino može imenovati ovlašteni predstavnik suvlasnika, stoji u priopćenju ROZP-a. Postoje doduše ”Međuvlasnički ugovori” koji predstavljaju ”Ugovor u upravljanju zgradom”, jer upravitelj ne može sklapati međuvlasnički ugovor jer nije vlasnik ni u jednom dijelu zgrade. Međuvlasnički ugovor je zajednički naziv za narečena dva različita ugovora.

– Samim time u Karlovcu ne postoji ovlašteni predstavnik stanara koji ima pravo sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije dati namjeru sklapanja ugovora što je trebalo do 1. veljače. Također nijedan predstavnik suvlasnika, jer nije ovlašten, nema pravo potpisati ugovor s kupcem o potrošnji toplinske energije. Takvom stanju je rezultiralo samovoljno i monopolističko ponašanje i Gradske toplane, a što posebno zabrinjava i njezinog vlasnika Grada Karlovca. Iako smo mi više puta predlagali, inzistirali i molili da se održi bar jedna sjednica Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga grada Karlovca sa temom ”Implementacija Zakona o tržištu toplinske energije” te da se na dnevni red Gradskog vijeća stavi ista točka, jednostavno je sve ignorirano s velikom dozom omalovažavanja i marginalizacije i prijedloga i Organizacije ”ROZP”, napominju iz ove organizacije.

Kako ipak potrošači ne bi bilo zakinutu za konzumiranje javne usluge opskrbe toplinskom energijom ROZP daje naputak i primjer izgleda Ugovora o uzajamnim odnosima suvlasnika, koji omogućava da predstavnik suvlasnika postane ovlašteni predstavnik suvlasnika te poziva vlasnike stanova i poslovnih prostora po zgradama da žurno zaključe takav ugovor, kako bi iako sada sa zakašnjenjem, ali prije početka ogrjevne sezone 2014./2015 mogli ako žele sklopiti ugovor s kupcem o potrošnji toplinske energije.