web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Usvojen rebalans, rezalo se na projektima uređenja parka i zgrade Marcela

DUGA RESA – Rebalans proračuna za 2014. godinu bio je glavna tema o kojoj se raspravljalo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Duge Rese. Proračun je, očekivano, smanjen, no projekti uređenja Parka dr. Franje Tuđmana i rekonstukcije zgrade “Marcela”, iako se odvijaju sporijom dinamikom nego što je planirano, bit će realizirani, obećaju u dugoreškoj gradskoj upravi.

Proračun je smanjen za nešto više od pola milijuna kuna, pa sada iznosi 32 i pol milijuna, a razlog rebalansa bio je pokrivanje gotovo milijun kuna manjka iz prošle godine. Dugorešani će zato do daljnjega čekati na realizaciju dvaju projekata koja su ionako već godinama u planu, a nikako da se ostvare.

– Uređenje parka je zahtjeva projekt za kojeg treba građevinska dozvola, ona je sad u fai dobivanja i kad ju dobijemo može se ići u javnu nabavu, i do kraja godine se možda može i nešto ugovoriti. Ovim je prijedlogom to samo malo pomaknuto u sljedeću godinu. Ista stvar je u sa zgradom “Marcela”. Ona je još uvijek u fazi crtanja i dobivanja dozvola, tek tada se može ići u javnu nabavu. To je procedura koja iziskuje vrijeme, dolazi jesen i to je realnost, pa da ta sredstva ne budu tu “zakočena”, zato smo ih preraspodjelili u ovim izmjenama i dopunama proračuna – pojašnjava pročelnica Upravnog odjela za proračun Mira Fudurić-Kurelić.

Podsjetimo, uređenje Parka dr. Franje Tuđmana u planu je još od 2008. godine, a prema idejnom projektu trebao bi se prostirati na oko tisuću kvadrata na kojima bi se odvijale različite manifestacije na otvorenom. Što se pak tiče zgrade Marcela, ona već dulje vrijeme zbog derutnosti predstavlja prijetnju prolaznicima stoga je u planu njeno uklanjanje i izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta na toj lokaciji.

Ostale investicije, poručuju iz dugoreške gradske uprave, ići će po planu, a zadovoljni su i punjenjem proračuna prihodima od poreza. No, naravno, postoje i problemi koji “koče” punjenje gradske blagajne. Gradonačelnik Ivan Baršić u tom je kontekstu komentirao odluku države da prestane s plaćanjem komunalnih doprinosa za objekte koji su u državnom vlasništvu, što će se zbog naselja Kasar odraziti i na dugoreški proračun.

Inače, velike rasprave oko rebalansa proračuna su izostale, vijećnici su se složili – riječ je o tehničkom rebalansu, a novi će ionako morati biti donesen vrlo brzo, možda već i prije ljetne pauze.