web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Otvoren Poslovni uzlet, Maras najavio bolje dane za hrvatsko gospodarstvo

JASTREBARSKO – “Ljudski potencijal kao najveći izazov”, “Što Internet marketing može učiniti za vaše poslovanje”, “Financijska inteligencija”, “Emocionalno brendiranje i prodaja”, “Ponos i prerasude u prikupljanju kapitala” – sve ovo samo su neka od ukupno 12 besplatnih seminara i edukacija koji su danas održani u Jastrebarskom u sklopu manifestacije Poslovni uzlet. Današnja manifestacija samo je dio šireg projekta čiji je cilj promovirati malo i srednje poduzetništvo, a kojega je pokrenuo Poslovni dnevnik u suradnji s resornim ministarstvom.

– Iako je ukupna situacija teška, trendovi u malom i srednjem poduzetništvu su pozitivni. U 2013. godini zabilježeno je 30 % više investicija nego godinu ranije – tvrdi ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je otvorio manifestaciju. Maras je ujedno naglasio da će jučerašnji dolazak novog čovjeka na čelo Uprave HBOR-a značiti novi ciklus za hrvatsko gospodarstvo, a obećao je i više podrške poduzetnicima.

– Očekujem da ćemo realizirati  800 milijuna eura kredita  koje smo osigurali preko Europske investicijske banke u 2014. i 2015. godini. To je 6 milijardi kuna kredita po vrlo povoljnim kamatnim stopama, od 2 do 3 %. Pozivam sve koji imaju ideju da se jave i dobit će podršku. Ne zanima me tko je s kime dobar, nego ima li proizvod, ima li tržište i može li zaposliti ljude, to su jedini kriteriji koji me zanimaju – kaže Maras.

Poruka Vlade poduzetnicima glasi – poduprijet ćemo svaki projekt i svako novo radno mjesto, a kao potencijal je posebno istaknuta zelena industrija. Ako se budemo pridržavali standarda EU i dostignemo njihov prosjek, sa sadašnjih 6.000 radnih mjesta u sektoru gospodarenja otpadom, u narednih 10 godina taj je broj moguće udvostučiti, istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na otvorenju Poslovnog uzleta.

Koliku ulogu u svemu tome mogu imati mali i srednji poduzetnici najbolje govori činjenica da ovaj segment čini preko 98 % svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj i da je u njemu zaposleno preko 60 % svih zaposlenih. Upravo ovi podaci bili su motiv za pokretanje projekta Poslovni uzlet, pojasnio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Bila je ovo tek prva u nizu županijskih manifestacija koje će se održavati diljem Hrvatske, a premda raspored za ovu godinu već postoji i Karlovac nažalost nije na njemu, organizatori imaju i interes i za karlovačko područje, a tome će predstojiti dogovori s gradskim i županijskim vodstvom, na kojima je da prepoznaju projekt i njegovu potencijalnu korist za lokalno gospodarstvo.

Projekt će kulminirati u prosincu odabirom 500 najboljih malih i srednjih poduzetnika koji su u posljednjih pet godina opstali i napredovali na tržištu.