Referendum protiv outsourcinga od 5. do 19. lipnja

KARLOVAC – 17 sindikata javnih i državnih službi pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju Zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnim i državnim službama, već poznatom outsourcingu. Akcija će se provoditi od 5. do 19. lipnja.

Outsourcing na hrvatskom jeziku znači izdvajanje, a ovdje se radi o izdvajanju pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. To je model ugovaranja u kojem tvrtke ili javne ustanove radi poboljšanja produktivnosti ustupaju određene, uglavnom sporedne poslove, vanjskim poduzećima koja se njima bave. Sindikatima je cilj u dva tjedna prikupiti 400 tisuća potpisa kako bi se proveo referendum kojim bi se tražilo donošenje Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru. 17 sindikata ima 125 tisuća članova, te pozivaju građane da im se priključe i stave svoj potpis za referendum.

Samo u Karlovačkoj županiji građani će svoj potpis za referendum protiv outsourcinga moći dati na 47 punktova koji će biti postavljeni na najfrekventnijim mjestima u gradovima i mjestima, ispred bolnica, pošta i škola.

Riječ outsourcing u našoj zemlji u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno možete čuti u medijima. Već sada mnogi su stvorili negativno mišljenje prema ovom Vladinom prijedlogu upravo zbog upozoravanja sindikata da će se kroz izdvajanje djelatnosti u kojima je trenutno zaposleno 26.000 ljudi mnogi od njih naći bez posla.