web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Međunarodni dan arhiva obilježen i u Karlovcu

KARLOVAC – Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. godine kako bi se skrenula pozornost na značaj arhivskih dokumenata, njihovu vrijednost i rijetkost. Ove godine Dan arhiva posvećen je Prvom svjetskom ratu, jer se obilježava 100 godina od njegova početka.

Državni arhiv u Karlovcu osim nekoliko tisuća fotografija u svojim spremištima čuva zbirke isprava, građevinskih nacrta i planova, matičnih knjiga, zemljovidnih karata, te brojno gradivo nastalo djelovanjem upravnih, pravosudnih, gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i ostalih institucija, obitelji i pojedinaca. Ove godine izloženi su dokumenti vezani uz razdoblje od 1914. do 1918. godine.

Dan arhiva je osim izložbom više od 250 dokumenata iz razdoblja Prvog svjetskog rat obilježen i predavanjima. O generalu Milanu Emilu Uzelcu ocu ratnog zrakoplovstva Austro Ugarske govorio je Krunoslav Horvat.

Ukoliko želite pogledati neki dokument ili fotografiju iz povijesti našeg grada dovoljno je samo ispuniti zahtjev, naime vrata arhiva otvorena su svim građanima svaki dan od 8 do 13 sati.