HZZ i ove godine daje preporuke za nastavak školovanja

KARLOVAC – Mladi Karlovčani koji su nedavno završili osnovnu školu, imaju još malo vremena za donijeti važnu životnu odluku; odabir svoje buduće srednje škole. Čime se žele baviti ostatak života pitanje je kojim se ovih dana intenzivo bave i maturanti dok čekaju rezulate državne mature o kojima će ovisiti hoće li uspjeti upisati željeni fakultet.

Gospodarstvo već godinama poručuje da da se obrazovni sustav konačno mora uskladiti s potrebama na tržištu rada. Zato Zavod za zapošljavanje svake godine daje preporuke o deficitarnim zanimanjima kao i onima kojih je već sada previše na burzi rada i teško se zapošljavaju.

U Karlovačkoj županiji trenutno su tako najdeficitarniji tokari, strojobravari, bravari, zidari, mesari, pekari, tesari, krovopokrivači, tapetari, limari, slastičari i farmaceutski tehničari. Što se pak tiče visokog obrazovanja, nedostaje građevinara, strojara, elektrotehničara, ICT stručnjaka, biologa, kemičara, fizičara, matematičara, informatičara, medicinara i medicinskih biokemičara.

Na burzi je pak trenutno najviše šivačica, njih čak 250 bez posla je već dulje od 18 mjeseci. Na listi suficitarnih zanimanja su i vozači, njegovatelju starijih i nemoćnih, komercijalisti, frizeri, knjigovođe, stolari i šumarski tehničari.

Najvažniji savjet osmašima i maturantima glasi – dobro razmisite o programima i zanimanjima koja se nude, pritom budite realni i svoje želje uskladite s mogućnostima. Birajte zanimanja s kojima će kasnije biti lakše dobiti posao, kako ne biste zavšili kao još jedna brojka više na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.