web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Županijski vatrogasci se vraćaju kući – aktivnosti sanacije prenesene na županijsku razinu

GUNJA/DRENOVCI – 11 vatrogasaca s područja Karlovačke županije danas se vraćaju svojim kućama nakon što su prije sedam dana otišli u Slavoniju u ispomoć pri sanaciji poplavljenih područja. Raspoređeni su bili u Gunji i Drenovcima gdje su prvenstveno čistili obiteljske kuće. Vraćaju se po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, kako bi se odmorili jer radilo se po 10 i više sati na dan, kazao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

– Teško je opisati kako to sve izgleda. Tek sada je ovdje potrebna pomoć koju treba pružiti svatko tko može. Trenutno najveći problem je nedostatak sredstava za pranje jer su veliki zahtjevi za pranjem objekata. Čiste se prostori od raznog najmještaja nakon čega ih treba oprati, a nema dovoljno snaga i ekipa tako da se na dan očisti oko 70 objekata iako je zahtjeva oko 200 do 300 objekata. Dosta je velika nervoza jer ljudi bi htjeli to čim prije napraviti, pojašnjava Franković situaciju na terenu.

Dodatni problem je i raspuštanje Državnog stožera za zaštitu i spašavanje zbog kojeg su sve aktivnosti prebačene na županijsku razinu odnosno Stožer zaštite i spašavanja Vukovarsko srijemske županije čiji je zapovjednik preuzeo zapovjedanje snagama na terenu koje broje 80 vatrogasaca i 30-ak vozila. Raspuštanje državnog stožera dodatno komplicira stvar.

– Država će i dalje financirati aktivnosti, bit će prisutne državne snage, no međutim aktivnosti opremanja vatrogasnih postrojbi bit će u manjoj mjeri ne bi li se aktivirale domicilne snage kroz javne radove i to je ono što je sada veliki organizacijski problem. Na sanaciji poplava više nisu snage s obale jer je krenula sezona požara na otvorenom, a karlovačke snage se povlače kako bi odmorili i ljude i opremu. Imam nalog župana Karlovačke županije da izvršim pomoć ukoliko to od mene zatraži županijski zapovjednik Vukovarsko srijemske županije koja može biti za tjedan, dva ili za tri jer ovdje će biti posla za minimalno dva mjeseca, naglašava Franković.

Ukoliko bude bilo potrebe za ponovnim odlaskom u Slavoniju, troškove će snositi Karlovačka županija i županijska vatrogasna zajednica, što je zapravo dodatni udar po njihove financije.

– Mi smo toga svjesni, ali mislim da trebamo pomoći drugima u nevolji jer Vukovarsko srijemska županija se prva javila kada je nama trebalo. Mi smo iz proračuna dali 50 tisuća kuna, no nije veliki trošak ukoliko će trebati ponovno izdvojiti još 30 do 40 tisuća kuna, kazao nam je župan Ivan Vučić te dodao tko će pružiti pomoć unesrećenim ljudima, ako neće županija županiji.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gunja_sanacija/*{/rokbox}