web karijera 1160*120
web struka 1160*120

60 godina DVD-a Netretić proslavljeno uz vatrogasnu vježbu

NETRETIĆ – Dobrovoljno vatrogasno društvo Netretić osnovano je 9. rujna 1954. godine, a kao osnivači vode se 22 mještana Netretića i okolice. U početku društvo nije bilo dobro opremljeno, nije imalo svoj dom, da bi se nekoliko godina kasnije krenulo sa školovanjem vatrogasaca, opremanjem, izgradnjom doma, a danas je ovo društvo stožerno društvo Vatrogasne zajednice općine Netretić koje je proslavilo 60 godina postojanja.

Na svečanoj sjednici predsjednik društva Josip Belavić prisjetio se povijesti DVD-a Netretić. Tako je društvo svoj prvi agregat dobilo dvije godine nakon osnutka, a spremište su imali u privatnoj kući. Izgradnja doma započela je 1962. godine, a financirana je većinom od prihoda vatrogasnih zabava. Dom su izgradili sami dobrovoljci, a gradnja je trajala gotovo 10 godina. Velik broj članova 90-ih je otišao u rat, aktivnosti su stale, a dom je služio kao prihvatilište za izbjeglice. Stoga je nakon rata novo vodstvo imalo težak zadatak – okupiti članove i krenuti s aktivnostima u čemu su i uspjeli.

– Muška B ekipa i mladež iznimno su uspješni na vatrogasnim natjecanjima, a mladež je 2002. i 2004. godine sudjelovala i na državnim natjecanjima. Zadnjih deset godina osim što naši članovi idu na natjecanja i intervencije, sudjeluju u brojnim aktivnostima zajednice, ali rade i na proširenju našeg vatrogasnog doma, istaknuo je Belavić.

U svemu su imali veliku i nesebičnu pomoć nedavno preminulog načelnika općine Ivice Gračana, a sudeći prema ostvarenim rezultatima, pomoć mogu očekivati i od novog načelnika Marija Peretića koji uspjeh društva vidi prvenstveno u zajedništvu članova.

Povodom 60 godina društva održana je i vježba gašenja požara na 3. katu zgrade uz pomoć DVD-a Mračin, Zagradci i Dubravci koji su dobavljali vodu članovima DVD-a Netretić te Javne vatrogasne postrojbe Karlovac koja je spašavala osobe s trećeg kata.

Svečana sjednica bila je prilika članovima društva dodijeliti priznanja za dugogodišnji rad i zahvalnice svim prijateljima DVD-a. Svojim nastupom slavlje je uveličao i KUD Netretić.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/netretic_60_god/*{/rokbox}