Sjećanje na 44 poginula i nestala suborca

DUGA RESA – 23 godine su prošle od ustroja 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade Gromovi u Dugoj Resi. Velika obljetnica okupila je danas brojne članove legendarne bojne, te roditelje i obitelji njihovih poginulih suboraca, a poseban program održan je kod spomenika poginulim Gromovima.

Treća pješačka bojna 2. gardijske brigade, kasnije nazvana „Banska legija” prva je ustrojena postrojba tadašnjeg ZNG-a na području Karlovačke županije, ali i šire. Ova bojna Gromova ili njeni dijelovi su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani Hrvatske na mnogim bojištima. Tijekom rata 42 pripadnika su poginula, dvoje ih se još uvijek vodi nestalima, a 238 ih je bilo ranjenih i ozlijeđenih. Svima njima odana je danas počast kod Spomenika u Dugoj Resi.

Nakon Svete mise koju je predvodio vojni kapelan Vlado Mandura, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata su položili vijence i zapalili svijeće za poginule pripadnike legendarne bojne.

Članovi udruge ratnih veterana Gromova ujedno su i nagradili svoje najzaslužnije članove i prijatelje udruge, još jednom se prisjetivši mladića i jedne djevojke koji su s njima prije 23 godine krenuli u obranu svoje domovine.

gromovi_duga_resa_2