web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Natjecanje u gađanju glinenih golubova u Generalskom Stolu

KARLOVAC – Lovačko društvo Generalski Stol organiziralo je u sklopu Antunovskih svečanosti natjecanje u gađanju glinenih golubova. Da se ovim sportom bavi puno lovaca pokazao je i broj prijavljenih ekipa i lovaca koji su se danas okupili u Lovačkoj kući u Generalskom Stolu.

Gađanje letećih meta, odnosno glinenih golubova organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Nakon što je javnost počela osuđivati ubijanje golubova za sport, zamijenjeni su letećim metama. Pronalaskom modernih letećih meta mogle su se razviti i streljačke discipline trap, parni trap i skeet, koje su olimpijski sportovi. Strastveni lovci s područja naše županije, ali i šire poznati su streličari.

Natjecanje je organizirano tako da je po šest strijelaca pucalo na 15 meta. Natjecanje 15 ekipa traje cijeli dan, tako da će lovci pobjednike doznati tek večeras. Koliko je ovaj sport nepoznat široj javnosti govori i činjenica da je javnost za trap doznala tek kad je Giovanni Cernogoraz prije dvije godine za Hrvatsku osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Disciplina gađanja glinenih meta u Hrvatskoj je započela davne 1913. godine u Zagrebu osnutkom streljačkog kluba. Prvo natjecanje u gađanju letećih meta u lovačkom trapu bilo je 1981. i to povodom 100. obljetnice lovstva u Hrvatskoj.