web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Čistoća će osigurati kvalitetno odvajanje otpada

KARLOVAC – Osim nastavka sanacije na odlagalištu otpada Ilovac, u tvrtki Čistoća provode se brojne aktivnosti vezane uz odvojeno prikupljanje otpada. Povećanja cijene komunalnih usluga za sada ne bi trebalo biti, barem prema najavi direktora Čistoće Damira Jakšića.

Čistoća će osigurati kvalitetno odvajanje otpada, na tome se radi punom parom, ove godine počela su se provoditi četiri projekta – banijanci su dobili vrećice za papir i plastiku, dubovčaki će dobiti kante za papir, mještani Borlina pak vrtne kompostere, a kroz projekt “Kranjčevićeva” stanovnicima te ulice podijeljeno je 20 kućnih i 20 vrtnih kompostera. Podsjetimo kako do 22. srpnja službeno treba krenuti selektiranje otpada, stoga će do tog dana biti poduzeto još koraka.

Nema univerzalnog modela u svijetu za prikupljanje raznih vrsta otpada, za sada se testira sustav kako bi do zakonskog roka bilo moguće izabrati najbolji način, kaže Jakšić. Povećanja cijena usluga za sada neće biti, jer je Čistoća pokušala kroz digitalizaciju svog sustava i racionalizaciju poslovanja spriječiti podizinje cijena. Iako građani za sada neće plaćati kazne ako ne odvajaju otpad, gradovi će plaćati penale ako ne ispune zadane kvote za prikupljanje otpada, dodaje Jakšić.

Podsjetimo kako je Čistoća još 2007. godine na 50 lokacija u 12 gradskih četvrti formirala Zelene otoke, a aktivnosti su proširene i na mjesne odbore. Uskoro bi trebale stići i nove posude ukupne vrijednosti oko milijun kuna. Iz Čistoće pozivaju građane na odvajanje otpada, jer kazne koje će grad plaćati ako ne ispuni zadane kvote mogle bi biti u milijunskim iznosima.