web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Novi semafor s ugrađenom zvučnom signalizacijom u Karlovcu

KARLOVAC – Osobe s oštećenjem vida često se guraju na margine društva – slabijeg su obrazovnog statusa, mnogi od njih su nezaposleni, susreću se s mnogim predrasudama, ali i preprekama popout kretanja u prostoru.

Kretanje slijepih i slabovidnih osoba uvelike se može olakšati postavljanjem zvučne signalizacije na semaforima značajnih raskršća. Do sada su na području Karlovca ozvučeni semafori na svega četiri razkrižja. Projektom Udruge slijepih Karlovačke županije “Zvukom za siguran korak” nedavno je omogućeno postavljanje zvučne signalizacije na raskrižju Tadije Smičiklasa i ulice Bartola Kašića. Projekt kojim je postavljena zvučna signalizacija na semaforu dio je dugoročne strategije Udruge slijepih Karlovačke županije, koja ima za cilj povećati samostalnost i sigurnost kretanja te olakšati orijentaciju slijepim i slabovidnim osobama prilkom kretanja na području grada Karlovca.

Iz Udruge slijepih kažu da će i u budućnosti nastojati postaviti zvučnu signalizaciju na preostala tri najfrekventnija razkrižja u Karlovcu. – Neizravni korisnici ovog semafora su i ostali građani grada Karlovca koji imaju problema s vidom, starije osobe koje su često suočene s takozvanom staračkom slabovidnošću kao i građani koji nemaju problema s vidom, a prema zvučnoj signalizaciji se orijentiraju za vrijeme jarkog danjeg svjetla kada je teže raspoznati boju svjetala na smeforu, kažu iz Udruge slijepih Karlovačke županije.