web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Sustav e-upisa nakon početnih teškoća dobro funkcionira – u cilju pomoći učenicima i radionice

KARLOVAC – Bez papirologije, nervoze i čekanja u redovima – tako je zamišljen postupak e-upisa u srednje škole. No, prvi dan ovogodišnjih upisa pokazao je i lošu stranu ovakvog načina prijava, naime sustav se srušio, a brojni osmaši ostali zatečeni. Kako bi im pomogli u brojnim su osnovnim školama organizirane radionice i pomoć pri ispunjavanju e – prijava.

26. lipnja počeli su upisi u srednje škole, drugu godinu za redom u elektroničkom obliku. Samo par klikova mišem i upisani ste – ili ne. Naime prvi dan upisa donio je velike probleme u sustavu, koji se konstantno rušio i javljao greške. Stoga je u brojnim osnovnim školama, a tako i u Grabriku određen dan kad osmaši mogu doći i upisati se u željenu školu ili saznati što im je potrebno za upis. Danas je ovom osnovnom školom prošlo nekoliko desetaka zainteresiranih učenika, a učitelji će im biti na raspolaganju prema potrebi.

Osim osobnog računala za e-upis osmašima je potreban i mobitel na koji dobivaju aktivacijski kod. Ako ste ispunili sve te uvjete, upis je zapravo prilično jednostavan. Iz OŠ Grabrik stižu pohvale za transparentnost sustava i nemogućnost manipulacije.

Učenik ima pravo izabrati šest programa do 7. srpnja, nakon toga se sustav zaključava, no to nije kraj posla za učenike i roditelje koji zatim potpisuju prijavnicu i nose je razredniku. Tek po kreiranju konačne liste, 14. srpnja učenici s upisnicom odlaze u srednju školu i upisuju se. Ove godine zbrku su izazvale i liječničke potvrde. Za neka zanimanja potrebno je donijeti potvrdu liječnika obiteljske medicine, dok potvrdu Medicine rada koja je potrebna za određena zanimanja nosite u srednju školu nakon što je dijete upisano.

Stoga ne idite na Medicinu rada prije upisa, a obratite pozornost i na programe koje je vaše dijete izabralo, jer ponekad su želje jedno, a mogućnosti drugo.