web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Neki prodavači i dalje nezadovoljni fiskalizacijom

KARLOVAC – Prošlo je godinu dana kako je uvedena fiskalizacija na tržnicama. Učincima fiskalizacije pohvalio se i ministar financija kazavši da su obrti i mala poduzeća u ugostiteljstvu prošle godine prijavili 2,6 milijardi kuna odnosno 40 posto više oporezivih isporuka nego u 2012. 

Kroz naplatne uređaje prošlo je 2,2 milijarde računa – 1,3 milijarde kroz trgovinu, a 377 milijuna kroz ugostiteljstvo. U Ministarstvu financija trljaju ruke, no, tržnice su druga priča. Kako su nam kazali na karlovačkoj tržnici, fiskalizacija je usporila rad i potjerala ljude. Kupci ne žele čekati u redu zbog nekoliko voćki, te odlaze praznih ruku, a trgovce ostavljaju praznih džepova, kažu neki prodavači.

Mišljenja o fiskalizaciji od štanda do štanda su drugačija. Dok je nekima fiskalizacija donijela samo probleme, drugima je uvođenje nove tehnologije proteklo bez ikakvih problema.

Možemo zaključiti da uvođenje fiskalnih blagajni na tržnicama još uvijek stvara dosta problema. Neki zamjeraju uvođenje fiskalizacije samo dijelu prodavača, jer većina još uvijek proizvode prodaje bez blagajni i plaćanja poreza.