web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Krizu osjećaju i studenti u potrazi za sezonskim poslom

KARLOVAC – Dolaskom ljeta počela je sezona povećane potražnje poslova putem studentskih i učeničkih servisa. Iako mnogi posao nađu u svom rodnom gradu ili mjestu studiranja, pa čak i na Jadranu, i kod zapošljavanja studenata osjeti se kriza i smanjeni broj potražnje za radnicima.

Da se radom preko Student servisa može zaraditi potvrdit će vam mnogi Karlovčani. Desetak godina kako postoji Student servis u Karlovcu, posao je preko njega pronašlo 9.065 studenata. Aktualnih članova je 2.500, te možemo reći da karlovački studenti žele raditi, te su zadovoljni poslovima koje uspiju dobiti. Najčešće se tu radi o poslovima konobara, te klasični poslovi ispomoći u karlovačkim tvornicama i trgovačkim centrima. Na tim poslovima studenti zarađuju od 15 do 25 kuna po satu. Neki čak posao nađu i na Jadranu.

No, i ovaj sektor je nagrizla gospodarska kriza, te se osjeti manjak potražnje za radnicima studentima. Samo u Zagrebu u posljednje 4 godine zaposleno je čak 18 posto manje studenata.

U Karlovcu, posljednjih nekoliko godina sezonski posao mogu naći i učenici srednjih škola. U karlovačkoj Gimnaziji četvrtu godinu za redom radi Učenički servis, putem kojeg posao mogu naći učenici s napunjenih 15 godina.

Putem Učeničkog servisa najčešće posao pronalaze učenici strukovnih škola, i to oni koji su praksu obavljali kod nekog poslodavca, te posao nastave raditi kod njega i preko ljetnih praznika.

Inače, godišnja zarada koju student može ostvariti, a da ne plaća porez po stopi od 25 posto, nije se mijenjala od 1. siječnja 2005. godine, a iznosi 50 tisuća kuna. Roditelji studenata koji zarade više od 11 tisuća kuna godišnje nemaju pravo na poreznu olakšicu, dok je prethodnih godina ta cifra bila neznatno manja.