U tijeku druga faza izgradnje nasipa uz Koranu

KARLOVAC – Kakva je situacija kad voda dođe do grla, u veljači se u Karlovcu uvjerio i premijer Zoran Milanović koji je građanima prigradskih naselja obećao da će iduće godine nakon izgradnje nasipa situacija ipak biti bolja. Uistinu, prizori poplavljenih kuća kojima smo svjedočili proteklih mjeseci uskoro bi, barem za stanovnike Gornjeg Mekušja, trebali postati stvar prošlosti. U tijeku su, naime, radovi na nastavku izgradnje nasipa na desnoj obali Korane, nakon čijeg će završetka vlasnici kuća na ovoj lokaciji konačno moći odahnuti za vrijeme visokih vodostaja.

– To je dio sustava obrane od poplave naselja Gornje Mekušje. Konkretno, to su radovi na dovršetku druge dionice u dužini 1.100 metara. Ugovorena je već i treća dionica, to je također na desnoj obali Korane uzvodno od vodocrpilišta. Ti radovi bi trebali početi za koji dan. Radove financiraju Hrvatske vode, sredstvima iz vodnih doprinosa, a radi se o nekih 5-6 milijuna kuna – rekla nam je  Biljana Željeznjak, voditeljica Hrvatskih voda Ispostave Karlovac.

Prema procjenama Hrvatskih voda i nadležnih ministarstava bilo bi potrebno čak 350 milijuna kuna da bi se zaštitio čitav grad, odnosno da bi se izgradilo svih 30 kilometara potrebnih nasipa oko Karlovca. No, bez pomoći izvana, nije realno da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Obzirom na ekonomsku situaciju, trenutno je svaki novi kilometar nasipa veliki korak naprijed.

Dugoročno, preostaje nam nadati se pomoći Europske unije kako bi sustav obrane od poplava bio dovršen u što kraćem periodu. Kada je uoči europarlamentarnih izbora situcija bila kritična, kandidati su obećavali pomoć u lobiranju. Što će uistinu učiniti, preostaje za vidjeti.