Energetski dan – kako smanjiti račune i činiti dobro za okoliš

KARLOVAC –  Energetska efikasnost i učinkovito korištenje energije fraze su o kojima gotovo svakodnevno slušamo, no velikom broju građana one još uvijek zvuče prilično apstraktno i zapravo ne razumiju njihovo praktično značenje. Kako bi se to promjenilo, u Karlovcu je danas organiziran Energetski dan.

Toplinska izolacija, ugradnja stolarije, kalorimetri. Sve to načini su na koje možemo poboljšati energetsku učinkovitost u našim stanovima i obiteljskim kućama. Dok neki o tome još uvijek znaju samo ponešto što doznaju usput, iz medija, oni poduzetniji već se naveliko koriste ovim metodama smanjivanja računa za grijanje. Predstavnici stanara koji su se javili na gradske natječaje danas su tako u povodu Energetskog dana potpisali ugovore o sufinanciranju ovih projekata iz gradskog proračuna. Oni manje sretni, tek su razgledavali prospekte o proizvodima i uslugama vezanima uz korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost na štandovima koji su danas postavljeni u samom centru grada.


Osim Grada Karlovca, projekte vezane uz tematiku energetske efikasnosti već godinama provodi i Karlovačka županija, a u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske zadovoljni su dosadašnjom suradnjom s lokalnim vlastima po ovom pitanju.

Svima koje zanimaju projekti vezani uz energetsku učinkovitost, vrata su otvorena i u Vladi, poručeno je s Energetskog dana u Karlovcu. Naime, sajam je došla podržati i  pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Borka Bobovec.

Nakon što su danas na najfrekventnijoj lokaciji u gradu mogli doznati više o tome kako popraviti energetsku efikasnost u svojim domovima, nadamo se da će potpisnika ugovora za sufinanciranje s Gradom i Županijom ubuduće biti još i više nego što ih je bilo danas u gradskoj vijećnici, jer novi natječaji slijede.

ENERGETSKIDAN2