Na Odjel intenzivne stigao uređaj za mjerenje saturacije kisika u mozgu

KARLOVAC – Odjel anesteziologije i intenzivne medicine u Općoj bolnici Karlovac od svog je preuređenja 2012. godine najmoderniji odjel intenzivne njege u Hrvatskoj. Od danas je bogatiji za još jedan novi uređaj, koji će liječnicima olakšati procjenu ishoda liječenja pacijenata.

– U posljednjih petnaestak godina, od završetka rata do danas, na Odjel intenzivne medicine došao je čitav niz novih tehnologija – uređaja koji liječnicima pomažu da spoznaju različite životne procese i budu precizniji u primjeni lijekova i medicinskih postupaka. Posljednji u nizu je uređaj za mjerenje saturacije kisika u mozgu, uređaj kakvog u Hrvatskoj ima još samo KBC Rebro. Zahvaljujući uređaju za mjerenje saturacije, ili laički rečeno – količine kisika u mozgu, liječnici će sada moći precizno pratiti čime je rezultiralo liječenje i kakvo je trenutno stanje pacijenta, što će omogućiti i preciznije donošenje odluka o daljnjem liječenju. Do sada su se u tome morali oslanjati isključivo na procjene – pojasnio je šef Službe, dr. Josip Žunić.

Loša je međutim vijest da je aparat u karlovačku bolnicu stigao samo na posudbu od proizvođača, i to na nekoliko mjeseci. Međutim liječnici se nadaju da će iz narednih mjeseci njegove primjene uspjeti izvući najbolje – odnosno da će im iskustva koja steknu omogućiti donošenje preciznijih procjena i nakon što aparat napusti bolnicu. U tom zadatku želimo im puno uspjeha, jer obzirom da se radi o aparatu vrijednom 30-ak tisuća eura, nije izvjesno da će ga bolnica tako skoro moći nabaviti u trajno vlasništvo.