Od jeseni još jedno poskupljenje grijanja?!

KARLOVAC – Hoće li zbog primjene novog Zakona od 1. rujna poskupjeti usluge Gradske toplane?

Pitanje je to koje zanima mnoge Karlovčane, korisnike centralnog grijanja, koji već nekoliko sezona ionako negoduju zbog visokih računa za grijanje.

Jedinoj gradskoj toplinarskoj tvrtki postavili su ga članovi pokreta “Građani nadgledaju Toplanu”, a isto zanima i gradskog vijećnika, nezavisnog Davora Petračića, koji je poručio da je bilo kakvo daljnje poskupljenje usluga Gradske toplane neprihvatljivo. Prema analizi koju je izradio, zbog nove bi regulative usluge toplane od rujna poskupjele za 8 do 12 %, ovisno o kvadraturi stana i energetskom razredu. To bi godišnje iznosilo 350 kuna više za stan od 30 kvadrata i 1.100 kuna za stanove od 100 kvadrata. Poskupljenje, prema Petračićevoj analizi, donosi i zanimljiv paradoks – što je energetski razred viši, poskupljenje bi bilo veće.

Petračić predlaže da Toplana novi namet naplati iz ionako previsokog paušala koji građani plaćaju cijele godine, no upitno je hoće li uistinu biti tako.

Novu regulativu nije donio Grad nego je donesena na državnoj razini, poručio je gradonačelnik Damir Jelić, a što se poskupljenja tiče najavio je da ne očekuje bitna odstupanja od sadašnje cijene grijanja.

Gradonačelnik je ovom prilikom građanima još jednom preporučio ugradnju kalorimetara, što je dugoročno najisplativije rješenje, ali ujedno i gotovo nemoguće ostvarivo za građane koji žive u većim zgradama, jer je za ugradnju kalorimetara potrebno postići 100-postotnu suglasnost stanara. Obzirom da se radi o većoj investiciji, a znajući tešku ekonomsku situaciju velikog broja Karlovačana, jasno je da se radi o praktički nemogućnoj misiji. Preostaje nam samo sa strahom čekati jesen i račune u poštanskim sandučićima.

Iz Gradske toplane pak svima onima kojima smatraju da je ovo novi namet toplane ili koji imaju ambicije baviti se ovim poslom, poručuju da se registriraju za djelatnost kupca toplinske energije i daju svoju ponudu građanima. “Gradska toplana pozdravit će svaku inicijativu te vrste”, zaključak je direktora Inoslava Latkovića.