web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Pilot projekt mini toplane u Haulikovoj – početak kraja monopolizma u toplinarstvu?

KARLOVAC – Pilot projekt izgradnje mini toplane, koji bi mogao značiti početak otvaranja tržišta toplinske energije, u Karlovcu je pokrenula Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA.

Pilot projekt provodi se u Obrtničkom centru u Haulikovoj ulici, gdje su upravo u tijeku radovi na izgradnji kotlovnice na biomasu. Kotao na pelete, snage 200 kilovata, grijat će sve institucije smještene u okviru ovog centra, a vrijednost investicije je nešto više od 400.000 kuna.

Iako treba imati na umu početnu investiciju, dobra je stvar da se ona vrlo brzo isplati. U konkretnom slučaju Obrtničkog centra, to će biti za otprilike 6 do 7 godina.

Model ugovorne prodaje toplinske energije potpuni je novitet u Hrvatskoj. No, pilot projekt izgradnje mini toplane u Obrtničkom centru, samo je prvi u nizu sličnih koji su u planu u sklopu projekta “Zelena energija” kojeg je Reginalna energetska agencija pokrenula u suradnji s Karlovačkom županijom.

Trenutno je u tijeku projektiranje rekonstrukcije kotlonica na lož ulje u osam škola u Karlovačkoj županiji. Nakon toga imamo u planu raspisati javnu nabavu za investitora koji će ulagati u kotlovnice na biomasu upravo po tom modelu – kaže Karlo Rajić, voditelj ureda REGEA-e za Karlovačku županiju.

Osim što donosi uštedu javnim ustanovama kao što su škole, vrtići i slično, ovaj model mogao bi biti jedno od rješenja onima koji se žele odcijepiti od Gradske toplane. Čini se da je samo pitanje vremena i informiranosti građana kada će projekti mini toplana zaživjeti i na području obiteljskih kuća i stambenih zgrada.

Naime, kako doznajemo, jedan takav projekt kvartovske mini toplane u Karlovcu je već bio pred finalizacijom, no od njega se moralo odustati jer korisnici Gradske toplane nisu uspjeli postići stopostotnu suglasnost za izdvajanje. Nedostajala je suglasnost samo jedne osobe. Ipak, jedno je sigurno – vrijeme monopolističke samovolje polako se, ali sigurno, bliži kraju.