Restaurirana drvena skulptura “Hrvatski sokol”

KARLOVAC – U povodu 435. rođendana Karlovca u predvorju Zorin doma postavljena je drvena skulptura austrijskog orla koji u kandžama drži hrvatski grb. Ova skulptura podignuta je za vrijeme 1. Svjetskog rata kao dio kampanje za prikupljanje pomoći stradalnicima.

Drvena skulptura lipov panj na vrhu kojeg je raskriljeni austrijski orao koji u kanđama drži hrvatski grb bila je postavljena u Maloj glorijeti, podignutoj 1916. godine, gdje se danas nalazi brončani odljev, kaže profesor Vladimi Peršin.

Tadašnji gradonačelnik Karlovca Gustav Modrušan zalagao se za izgradnju Glorijete za poginule hrvatske vojnike, a kad je politička situacija postala takva da su se spomenici krenuli uništavati, spomen lipu je sakrio u tadašnjoj drvarnici Gradskog magistrata. 1952. prenesena je u Gradski muzej, a 1991. postavljena u Velikoj vijećnici, gdje je oštećena prilikom granatiranja.

Zahavljujući razumijevanju današnjih vlasti drvena skulptura je restaurirana i sada se nalazi u predvorju Zorin doma. Inače ako bolje pogledate vidjet ćete da se u njoj nalaze čavli. Građanstvo je moglo u panj zabiti prethodno kupljeni čavao (različite vrijednosti: zlatni – žuti, srebrni – sivi, brončani – bakreni) i platiti 1 krunu za domobrane na bojišnici. Oni koji su davali veći prilog (osim čavala) dobili bi pločicu s upisanim imenom. Navodno je u Karlovcu za vrijeme trajanja akcije prikupljeno 12 tisuća forinti.

Inače sam Paviljon obnovljen je poslije Domovinskog rata, a u njemu se nalazi brončani odljev drvene skulpture.