Volonteri iz sedam zemalja preuređuju Centar za mlade na Gazi

KARLOVAC – Mladi iz sedam europskih zemalja – Ukrajine, Češke, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Španjolske, Švedske i Hrvatske, ovih dana gostuju u Karlovcu u sklopu prvog ovogodišnjeg međunarodnog volonterskog kampa – Eko Pan Overground. Inače, ovo je jubilarni, deseti međunarodni volonterski kamp u organizaciji ove karlovačke eko udruge. Posjetili smo mlade volontere kako bi doznali što točno rade u našem gradu i kakvi su prvi dojmovi.

– Šmirglanje, čišćenje, bojanje stolarije, oslikavanje zidova. To su ovogodišnji zadaci 12 mladih volontera koji u Karlovcu borave kako bi se zabavili, upoznali nove ljude, mjesta i običaje, ali i učinili nešto korisno. Ove godine cilj volonterskog kampa je preuređenje Centra za mlade na Gazi, ispričala nam je  Ivana Francisković Olrom iz udruge Eko Pan koja odnedavno upravlja ovim prostorom.

– Želja nam je da prostor polako preraste u poligon praktične primjene načela održivosti. prilagodit ćemo i prenamijeniti prostor, postavili solarne grijače vode, bio filter i viseći vrt, u čemu nam sada pomažu i mladi volonteri – dodaje Olrom.

Radi se svaki dan do 14 sati, ostatak dana volonteri su slobodni. Vrijeme provode družeći se, baveći se kreativnim aktivnostima, ali i educirajući jedni druge o nacionalnim običajima. Najzanimljivije su, čini se, internacionalne večeri. Prva večer tako je bila rezervirana za domaćine, a njen naziv i sadržaj, “Rakija connecting people” oduševio je goste.

– Nakon što smo ih upoznali s rakijom, odmah smo održali i team building – smije se kooridatorica kampa, Patricija Gold iz Volonterskog centra Zagreb, dok iz pozadine dopiru glasovi svjedoka koji bez sumnje potvrđuju njezine riječi.

Prvi put sam ovdje u Karlovcu. Prvi dojam je da je to jedan lijepi grad, ne previše turistički, a to mi se sviđa. Donekle poznajem Hrvatsku, već sam imao prilike obići obalu i sjeverni dio zemlje. Ovdje je mirnije nego u gradovima na moru a baš zato mi se i jako dopalo. Super je – ovako je svoje dojmove o Karlovcu sažeo volonter Florian koji je u naš grad stigao iz obližnje Italije.

Tijekom kolovoza Eko Pan planira još jedan volonterski kampa, a ovoga puta mjesto radnje bit će imanje udruge u selu Šćulac pored Barilovića.