Ivan Spudić i Ivan Marčac najbolji orači Karlovačke županije

OGULIN – Ivan Spudić i Ivan Marčac predstavljat će Karlovačku županiju na 12. državnom natjecanju orača koje će biti održano u Požegi 13. rujna.

Pravo na sudjelovanje osvarili su osvojivši prvo mjesto na današnjem, 10.  županijskom natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka i plugova premetnjaka, čiji je domaćin bio rasadnik Oštarije u Ogulinu.

oraci2

Čistoća i pravac prve brazde, ravnomjernost svake pojedine brazde, čistoća parcele, kvaliteta sjetvenog sloja samo su neki od ukupno trinaest kriterija prema kojima su, u skladu s pravilima Svjetske oračke organizacije, ocjenjivani najbolji orači u obje natjecateljske kategorije, ispričao nam je Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije.

Iako već ima iskustva jer je, osim lanjskog trećeg mjesta, prije dvije godine odnio čak i pobjedu na državnom natjecanju, Ivana Spudića iz Barilovića, rekao nam je, ovakva natjecanja i dalje vesele, i to zbog adrenalina koji stvara velika i kvalitetna konkurencija.

Nastup na Svjetskom natjecanju orača iduće godine za sada je potvrdilo 28 zemalja sa 54 natjecatelja. Domaćim snagama želimo da se nađu među njima, a hoće li biti tako znat će se na jesen, nakon što doznamo rezultate državnog natjecanja.