Otkrivena spomen ploča obitelji Türk

KARLOVAC – Obitelj Türk bila je jedna od najuglednijih i najbogatijih karlovačkih obitelji u 19. stoljeću, nezaobilazni nosioci društvenog, političkog i kulturnog života tadašnjeg Karlovca, a čiji su članovi redom bili i veliki dobrotvori, dobili su spomen ploču na zgradi u Preradovićevoj ulici koja je bila njihovo vlasništvo.

Na inicijativu potomka obitelji Türk Teodora Darka Mažuranića, koju su podržali gradski čelnici postavljena je ploča koja će svjedočiti o poznatoj karlovačkoj obitelji. Franjo Ksaver plemeniti Türk stariji bio je dugogodišnji gradski zastupnik i mecena. Njegov sin Franjo plemeniti Türk mlađi također je bio dobrotvor, a osim kao gradski zastupnik djelovao je i u hrvatskom Saboru.

Vjenčanjem Božidara Mažuranića s Irenom plemenitom Türk od Karlovca grada 1914. godine povezale su se dvije znamenite hrvatske obitelji. Irenina majka Otilija bila je prva žena vatrogasac u Hrvatskoj i kuma barjaka DVD-a Karlovac, dodao je Teodor Darko Mažuranić. Grad je podržao ovu inicijativu zbog velike važnosti obitelji Türk u povijesti Karlovca, kaže pak zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

To je bila obitelj koja je imala izuzetnu ekonomsku moć, ali tu moć je koristila za dobrobit građanki i građana grada Karlovca. Samo da spomenem Zlatnu Türkovu zakladu koju je Franjo plemeniti Türk osnovao kako bi pomagao školovanje darovite djece. To je obitelj koja je svoje bogatstvo, znanje i ekonomsku moć stavljala u funkciju svojih sugrađana. Naravno zato je proglašen i počasnim građaninom grada Karlovca, dodala je Kolaković.

Obitelj Türk pokopana je u obiteljskoj grobnici na Dubovcu, a Teodoro Darko Mažuranić rekao je kako je posebno dirnut odnosnom gradskih vlasti prema uspomeni na njegove pretke, te dodao da se u Karlovcu uvijek osjeća kao kod kuće.