gimnazija

KARLOVAC- Objavljeni su rezultati pisanih ispita državne mature u ljetnom roku 2013./2014. godine. Ispite su polagali učenici 4. razreda četverogodišnjih srednjih škola u RH, učenici gimnazija kao završetak srednjoškolskog obrazovanja, a učenici strukovnih škola ukoliko nastavljaju obrazovanje na visokim učilištima. Ispitima na razini države pristupilo je ukupno 39167 pristupnika, od toga 13597 učenika gimnazija, 18238 učenika strukovnih škola i 7332 ostalih. Državnu maturu položilo je 13382 gimnazijalca, dok ih samo 215 nije ostvarilo pozitivnu ocjenu na ispitima državne mature.

Ove godine u Gimnaziji Karlovac nije bilo nikakvih problema, učenici su to odradili vrlo profesionalno i odgovorno, a naravno veliku ulogu tu su imali i profesori koji su bili njihovi mentori. Pravila polaganja državne mature su stroga, ali ih se u Gimnaziji Karlovac drže do zadnjeg zareza, naglasio je Mandić.

Vrlo važna je i korelacija ocjena stečenih u četverogodišnjem obrazovanju i rezultata državne mature. Državna matura je vanjsko vrednovanje, i u tom kontekstu, ona predstavlja pokazatelj rada samih profesora. Mjerilo kaže da je skoro 90% ocjena opravdano. Iz tog zaključujemo da su profesori objektivni u ocjenjivanju, istaknuo je ravnatelj. Ni ove godine nije bilo odstupanja u pogledu da su dobri učenici loše napisali državnu maturu. Mandić se nada da će i ove godine Gimnazija Karlovac biti na samom vrhu gimnazijskih obrazovanja u Hrvatskoj.

Postignuti su izvrsni rezultati i u izbornim predmetima, prvenstveno prirodoslovnim, kao što su fizika, kemija i biologija. Učenici koji biraju te predmete idu s jednim vlastitim uvjerenjem da to mogu i znaju. Ova generacija maturanata s ponosom će nositi titulu karlovačkih gimnazijalaca, zaključio je Mandić.