radovi_skole

KARLOVAC – Prije ljetne stanke saborski su zastupnici usvojili zakon koji regulira prava istospolnih zajednica, a nekako u sjeni ovog, za Hrvatsku prilično naprednog zakona, prošlo je i usvajanje kontroverznog Zakona o radu oko kojeg se sindikalni parneri mjesecima nikako nisu mogli usuglasiti. Iako je zakon usvojen, sindikati poručuju da će se i dalje boriti za prava radnika i bolji zakon.

Novi zakon o radu omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Uz to, odbačeni su i amandmani kojima su zastupnici tražili da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme pa će se tako prvi sklopljeni na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno. Da su sindikati ogorčeni novim zakonom potvrdio je i županijski sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Nikola Badovinac.

Sindikati nastavljaju daljnju borbu za radnička prava, te će, kažu, satisfakciju pokušati pronaći na sudu.

Većinu je iznenadilo odbijanje amandmana kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika. S ovim člankom zakona iznenađeni su i u ženskim udrugama.

Dok su saborski zastupnici otišli na odmor uz šampanjac, koji danas vjerojatno piju i poslodavci diljem zemlje, pred hrvatskim radnicima je još jedno dugo radno ljeto.