Danas završile Stare seoske igre u Vrhovcu

VRHOVAC – Kulturno umjetničko društvo Vrhovac već čitav niz godina organizira Stare seoske igre, ove godine u događanjima je sudjelovalo devet folklornih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ekipe su pokazale vještine u košnji, oštrenju kolca bez panja, žaganju drva, penjanju na drvo, skakanju u vreći i nizu drugih, dok su se u igrama okušali i najmlađi.

Devet kulturno umjetničkih društava sa 380 sudionika, a prvi puta i 80-ero djece, najmlađih članova KUD-ova okupilo se ovog vikenda u Vrhovcu. 13 godina za redom održavaju se stare seoske igre s ciljem očuvanja običaja.

Svake godine odazovu se i gosti iz drugih država, tako su se osim KUD-ova iz BiH i Slovenije ovih godina u Vrhovcu predstavljali KUD-ovi iz Makedonije, Austrije i Kanade.

U ovim krajevima dosta se drži do tradicije, osim običaja, čuvaju se ovdje i stari zanati, ali i oruđe. Tako jedan od članova KUD-a Vrhovac ima pilu, odnosno žagu staru 100 godina. Stariji članovi osobito su ponosni na svoje nasljednike, mlade članove KUD-a, od kojih puno očekuju.

Svake godine osim nastupa KUD-ova i prikaza starih običaja, u predstavljanju kulture sudjeluju i licitari, medičari, a organiziraju se i popratne izložbe. Sljedeće godine sve posjetitelje Vrhovca očekuje još noviteta, najavljuju iz KUD-a