Škapularevo proslavljeno na Švarči

KARLOVAC – U prepunom dvorištu Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči, te suzaštitnice Gospe Karmelske, „Škapularevo” ili proštenje Majci Božjoj Karmelskoj i ove je godine okupilo veliki broj vjernika. Pučka pobožnost Gospi Karmelskoj nastala je na temelju viđenja sv. Šimuna Stocka, kojemu se ukazala Blažena Djevica Marija. Tom prigodom dala mu je škapular i obećanje da će svatko tko ga bude nosio i s njime umre biti pošteđen muka u paklu.

Škapular je dio gornje odjeće koju nose redovnici. Simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni narod, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara je karmelski kojeg nose kao zalog zaštite Majke Božje. Povodom proštenja Majci Božjoj Karmelskoj, na Švarči je jutros Svetu misu predvodio biskup Juraj Jezerinac, koji se osvrnuo na simbol majke i položaj obitelji u modernom svijetu.

Biskup se u svojoj propovjedi osvrnuo i na nedavnu odluku Hrvatskog sabora da se ozakoni zajednica istospolnih parova. Sve više se osjeti kriza vjere, zaključuje biskup.

Blagdan Blažene Djevice Marije od Karmela, koji je proslavljen danas i na Švarči, proglašen je za cijelu Crkvu 1726. godine. Danas je ujedno i spomendan Svetog Ilije, proroka koji je propovijedao i poticao na štovanje pravoga Boga Jahve na gori Karmel.

skapularevo_svarca_2