Grad Karlovac radi na stvaranju dobre poduzetničke klime: 450 tisuća kuna za obrtnike i poduzetnike

KARLOVAC – Ukupno 450 tisuća kuna dodijeljeno je u sklopu natječaja za žene poduzetnice, mlade, inovatore i tradicijske obrte. Na natječaj je stigla 61 prijava, a odobrena su 53 projekta. Grad Karlovac ima čvrsto opredjeljenje za stvaranje dobre poduzetničke klime, a mali poduzetnici i obrtnici važan su dio gospodarstva, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

Kroz malo poduzetništvo na području grada Karlovca zaposleno je 50 % ljudi, a u Gradskoj upravi prije nekoliko godina odlučili su pomoći malim poduzetnicima i obrtima. Ne radi se o velikim sredstvima, ali u ovo krizno vrijeme svaka kuna je bitna.

Stoga su ovi natječaji bili fokusirani na možemo reći i najranjivije skupine u poduzetničkom svijetu. Među njima su svakako inovatori koji svojim znanjem i idejama stvaraju nova radna mjesta, dokaz za to je i HS Produkt koji danas zapošljava više od 2000 ljudi, a bazira se upravo na inovacijama.

Najviše novca ove godine izdvojeno je za žene poduzetnice, na taj natječaj javilo se 27 kandidatkinja, 23 projekta su odobrena, a ukupno se radi o iznosu od 150 tisuća kuna.

Obrtništvo i malo poduzetništvo u Hrvatskoj zapošljava više od 75 posto ukupno zaposlenih, podsjetio je pak predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković, te dodao da su upravo obrtnici najžilaviji iako se kriza jako odrazila i na njih.

Prvi puta od početka krize bilježi se stagnacija broja obrta, umjesto pada, dodao je Stanković, izrazivši nadu da će i ova mala sredstva biti na pomoć obrtnicima i poduzetnicima koji će ih sigurno znati iskoristiti na pravi način.