_izvidaci_jarun

KAMANJE – Petu godinu za redom Odred izviđača Jarun postavio je svoj logor uz obalu Kupe u Kamanju. Ove godine uz članove odreda u izviđačkom logoru je i desetak djece iz Gunje. Dio je to projekta Saveza izviđača Zagreb kojim se djeci s poplavljenih područja želi omogućiti ljetovanje.

Logor je postavljen na samoj obali Kupe, u netaknutoj prirodi. Svoje obveze izviđači izvršavaju svakodnevno. Dan počinje ustajanjem u 7,30 sati, zatim je na rasporedu osobna higijena i tjelovježba,a nakon doručka i podizanja zastave slijede brojne zajedničke i grupne aktivnosti, nakon ručka, a jede se čak i poriluk kojeg mnogi kod kuće izbjegavaju, slijedi odmor i nove aktivnosti, a potom je na rasporedu kulturno zabavni program u cilju zbližavanja djece, nakon večere i spuštanja zastave ide se na počinak. Dva tjedna u prirodi ovoj djeci su doista ispunjena raznim aktivnostima.

izvidaci_jarun1

Uz pomoć općine Kamanje u logoru postoji čak i pristup internetu, ali klincima ionako ne nedostaju čuda moderne tehnologije, jer uživaju u čistom zraku i osvježavajućoj Kupi. Čak ni loše vrijeme ne može pokvariti atmosferu u kojoj ove godine sudjeluje 60-ak djece i njihovi predvodnici. Ovdje su svi uzrasti, od onih najmlađih, učenika 2. razreda osnovne škole, pa do studenata.

Kao što smo imali prilike čuti klinci iz Gunje savršeno su se uklopili u logor, a to je samo potvrda dobrog projekta kojeg je pokrenuo Savez izviđača Zagreba. Sedam odreda tako je ugostilo po desetak djece iz poplavljenih područja.

Logor su postavili sami sudionici, a svake godine pomaže im općina Kamanje i Planinarsko društvo Vrlovka te Državna uprava za spašavanja koja im iznajmljuje šatore i Hrvatske šume s drvnim materijalom. 14 dana prebrzo im prođe, a izviđači će zasigurno opet posjetiti Kamanje i uživati u krajoliku uz Kupu.