web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Skulptura “Hrvatski sokol” od Prvog svjetskog rata do danas sačuvana unatoč politici

KARLOVAC – U Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici sinoć je bio na redu još jedan događaj vezan uz 100. obljetnicu od početka Prvog svjetskog rata. Ovog puta riječ je o predavanju kojeg je organizirala karlovačka podružnica Hrvatske stranke prava – dr. Ante Starčević. Predavanje je održao prof. Vladimir Peršin. Profesor Peršin govorio je o skulpturi “Hrvatski sokol” koja je podignuta 1916. godine.

Na jučerašnji dan 28. srpnja počeo je Prvi svjetski rat. Nakon tog, kako je prvotno nazvan, Velikog rata Europa je bila desetkovana. Pošteđeni nisu bili niti spomenici pa je tako skulptura “Hrvatski sokol” u Karlovcu uklonjena iz političkih razloga. Drvena skulptura lipov panj na vrhu kojeg je raskriljeni austrijski orao koji u kandžama drži hrvatski grb bila je postavljena u Maloj Glorijeti gdje se danas nalazi brončani odljev ipak je sačuvana zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Karlovca Gustavu Modrušanu, koji se zalagao za izgradnju Glorijete za poginule hrvatske vojnike. On je spomen lipu sakrio u tadašnjoj drvarnici Gradskog magistrata. Original se danas nalazi u predvorju Zorin doma.

Na jučerašnjem predavanju rečeno je kako je kulturno – povijesni značaj ove skulpture velik ta da zaslužuje pažnju i svoje mjesto u Karlovcu.