USKA dobiva VIP asistenta

KARLOVAC – Predstavnici USKE tajnik Mirsad Bećirović i koordinatorica Romija Radočaj Naglić održali prvi koordinacijski sastanak sa VIP asistentom, odnosno videćim pratiteljem za slijepe osobe za Karlovačku županiju Sandrom Milčić. Posjetili su i prva dva korisnika od zasada šest iz Udruge koji će koristiti usluge videćeg pratitelja.

Dio je to projekta Hrvatskog saveza slijepih ”Vip Asistencija – osobni asistent za osobe oštećena vida” koji će se pod pokroviteljstvom Europskog Socijalnog Fonda provoditi 14 mjeseci i to na području 5 županija Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke te na području Karlovačke županije.

Osobni asistenti obavili su intenzivnu edukaciju na kojoj su savladali teorijska znanja i stekli praktične vještine, a u našoj županiji bit će to Karlovčanka Sandra Milčić.

– Na sastanku smo se upoznali s djelokrugom rada osobnog asistenta videćeg pratitelja čija je primarna zadaća uz pratnju na liječnike i specijalističke preglede, edukacija i osamostaljenje slijepih osoba i pomoć oko stjecanja kompentencija za samostalno življenje te upoznavanje sa pomagalima za slijepe osobe. Uz to asistent će biti na raspolaganju i za potrebu odlaska slijepih osoba na društvena događanja ovisno o potrebi, poručuju iz Udruge te dodaju kako su asisteticu upoznali i sa prvo dvoje korisnika.

Tako će se i usluga osobnog asistetnta uklopiti u još jednu od niza socijalnih usluga koja udruga USKA inače kontinuirano provodi u korist interesa slijepih osoba.

asistent_slijepih_01