Počinje Tjedan dojenja: Karlovačka grupa za potporu dojenju aktivno ga obilježava

KARLOVAC – Svake godine od 1. do 7. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja s ciljem poticanja rodilja na dojenje i unapređenje zdravlja djece. U Karlovcu je prošle godine formirana Grupa potpore dojenju koju vodi Patronažna služba, a odaziv majki je velik.

Dojenje i njegove prednosti za djecu su tema o kojoj se često govori, no uvijek je dobro reći da je upravo dojenje najzdraviji način prehrane. Grupa potpore dojenju u Karlovcu je izazvala toliko interes da su u jako kratkom vremenu formirane čak dvije, kaže voditeljica Patronažne službe Valerija Žapčić.

Svaki sastanak Grupe ima određenu temu, primjerice noćni podoji, dojenje i ljetne vrućine, poteškoće i dobrobiti dojenja, no osim razmjene iskustava mame se upoznaju i stječu nova prijateljstva i uz stručnu pomoć rade na rješavanju problema.

Sastanci su svakog prvog ponedjeljka i sriejde u mjesecu na 1. katu Doma zdravlja na Dubopvcu u 11 sati. Sljedeći sastanak planiran je na otvorenom i to u u srijedu 6. kolovoza u 18 sati na Foginovom kupalištu. Na sljedeći sastanak pozvane su sve majke,bake, očevi, ali i ostali koji žele pružiti podršku dojenju.

Jedna od voditeljica Grupe potpore dojenju Ivana Francišković Olrom dala je zadatak mamama u Tjednu dojenja: moraju opisati neku početnu teškoću s kojom su se susrele kad su počele dojiti i objasniti kako su je riješile. Sve će biti objedinjeno u edukativnoj brošuri koju Grupa želi izdati za prvu gosišnjicu postojanja u studenom.

Ivana Francišković Olrom napisala je i tekst za slikovnicu koja bi trebala biti izdana kad se prikupe financijska sredstva sciljem da se od mladih nogu nauče prednosti dojenja. Patronažna služba trenutno provodi istraživanje koliko majki doji nakon navršenih tri mjeseca života kako bi se dobili jasniji podaci kakva je situacija u Karlovcu.

Ako se želite priključiti Grupi za potporu dojenju detalje možete potražiti na facebook stranici Patronaže Karlovac te na web stranici Doma zdravlja i na broju 091 614 9095. Sve mlade majke pozvane su da se priključe radu grupe.