Iz Kuće ljudskih prava smatraju da su svi postali ranjivi građani: Ljudska prava stalno se krše

KARLOVAC – Još smo daleko od situacije u kojoj bismo stanje ljudskih prava mogli opisati zadovoljavajućima, kažu tako iz Udruge Kuća ljudskih prava u svom godišnjem izvješću. Od političke situacije, preko ekonomije pa do socijalnih prava, ugrožen je gotovo svaki segment života, kažu iz ove Udruge.

2012. izradili su prvi Izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, dok je prije tri mjeseca izašao onaj za 2013. godinu. U Izvještaju se posebno promovira i prati sloboda izražavanja i medijske slobode. Kuća ljudskih prava bavi se između ostalog pružanjem besplatne pravne pomoći građanima, stoga su iz prve ruke upoznati sa situacijom na terenu.

Ekonomska kriza koja je pogodila svaki segment života velik negativni trag ostavlja i na ljudskim pravima koja se sve češće krše. Ranjivi građani postali su tako svi. Dokaz za to je i nedavno izglasan Zakon o radu.

No, sličan Zakon izglasan je i u susjednoj Srbiji što govori da smo svi krenuli u neoliberalnom smjeru. Medijima iz Kuće ljudskih prava zamjeraju što nisu bolje pratili negativne strane tog zakona, stoga smo sad u situaciji da je i famozni 8+8+8 postao ugrožen. Organizacije civilnog društva posljednjih se godina više bave ljudskim pravima, jer su se prije fokusirale primjerice na posljedice rata i slično.

Svatko od nas je odgovoran i svi moramo činiti sve što možemo kako bismo dobili ljude koji znaju komunicirati u politici, u ekonomiji nam nedostaju stručnjaci koji znaju dalekosežno planirati, u socijalnoj politici moramo imati ljude koji suosjećaju, a u društvu osobe koje promiču dijalog, solidarnost, poštivanje ljudskih prava. Sve to trebamo, a za sada nemamo kažu iz Kuće ljudskih prava.