web karijera 1160*120
web struka 1160*120

DIP odlazi o stečaj, radnici 22 mjeseca bez plaće

KARLOVAC – Nakon dugogodišnje agonije, priča o karlovačkoj tvornici parketa DIP konačno se, po svemu sudeći, približava završetku. No, nažalost, nije riječ o sretnom završetku, nego scenariju kakvom smo već svjedočili kod brojnih tvornica, a to je – stečaj.

Naime, Uprava DIP-a predložila je Trgovačkom sudu u Zagrebu otvaranje stečajnog postupka. Iako je još donedavno budućnost tvornica bila izgledna zbog interesa naručitelja s istočnog tržišta, svi planovi pali su u vodu zbog propalog dogovora o dobivanju kredita kojime je u međuvremenu DIP trebao riješiti dospjele obveze, ispričala nam je Nataša Džajo, povjerenica Sindikata drvne i papirne industrije u DIP-u.

Radnici su ogorčeni jer vjeruju da postoji tržište za njihov proizvod.

– Ugovor s tom kineskom tvrtkom već je bio potpisan, njihova delegacija posjetila nas je i oni su bili zainteresirani za naš parket. No sada kad ništa od toga, jer nam je u međuvremenu Porezna uprava blokirala račun, pa je propao dogovor o kreditu – kaže Džajo.

Drvna industrija u Karlovcu ima tradiciju dugu 130 godina. U DIP-ovim pogonima u zlatnim je godinama radilo oko dvije tisuće radnike. Nizbrdo je krenulo devedesetih godina, a u ponor je tvornicu gurnulo neuspješno partnerstvo sa švicarkom tvrtko Incrementum, koje je iza sebe ostavilo samo nove dugove. Proizvodnja je stala još lani u veljači, predstečajna nagodba koja je pokrenuta nakon toga propala je. Danas u DIP-u radi svega 65 radnika. No, na posao ih dolazi svega desetak. Ostali su kod kuće jer plaću nisu dobili već 22 mjeseca.

DIP danas vjerovnicima duguje više od 90 milijuna kuna. Potraživanja radnika za neisplaćene plaće iznose 10-ak milijuna, a upitno je hoće li ikada biti naplaćena.

Nekim radnicima slamku spasa pružila je predsjednica sindikata radnika u trgovini Zora Radetić koja je im je predložila mogućnost osnivanja nove tvrtke koja bi od DIP-a u stečaju iznajmljivala pogone i tako nastavila s proizvodnjom, no DIP-ova sindikalna povjerenica ne vidi budućnost u tom smjeru. Lažnih obećanja, kaže, sada je već svima preko glave.