Katastrofalna godina za pčelare, volite li domaći med, nabavite zalihe!

KARLOVAC – 2014. godinu mnogi će pamtiti po lošem. Vremenske nepogode ne idu na ruku nikome, iz dana u dan svjedočimo njihovim razornim posljedicama, a posebno zdvajaju poljoprivrednici čije su oči sa strahom uprte u nebo, koje do sada nije imalo milosti. Za mnoge će godina rezultirati katastrofalnim urodom, a muku muče i pčelari koji ne pamte ovako lošu sezonu.

Obiteljsko pčelarstvo Brozović već desetak godina proizvodi med i ostale pčelinje proizvode. Posjetili smo ga kako bismo se uvjerili kako se pčelari nose s vremenskim nepogodama koje nas pogađaju posljednjih mjeseci, a ono što smo doznali – nije nimalo optimistično.

– Ovako lošu godinu nitko ne pamti, mogu slobodno reći da je pčelarstvo ove godine pogodila elemetrana nepogoda. Prinosi će biti ravni nuli – kaže pčelar Ivica Brozović.

Problemi su, pojašnjava, počeli još zimus, kada su pčele zbunile neuobičajeno visoke temperature za to doba godine, koje su poremetile njihov prirodni životni ritam. Pčele su tada masovno izašle iz košnica misleći da je proljeće što je oslabilo njihove zajednice. Zbog vremena koje ove godine pčelarima nikako nije išlo na ruku, zarade od meda neće biti.

Iako se za nastavak kolovoza predviđaju temperature primjerenije ljetu, pčelarima to nije nikakva utjeha, jer sezona je na izmaku, točnije završava za otprilike petanestak dana, a nadoknaditi propušteno u tom kratkm periodu, pčelama je jednostavno nemoguće.

– Neki će spas potražiti seleći košnice na pašu u Liku gdje vrijesak cvate sve do listopada, no to nije rješenje za sve, jer dođe li ih previše, počinje borba za teritorij i rezultati izostaju. Zato volite li i koristite li med, požurite s nabavkom zaliha, jer će domaćeg meda ove godine biti jako malo. Procjenjujem da će ga na tržištu nestati do kraja godine – kaže Brozović.

Za sljedeću godinu, pčelarima preostaje samo moliti se za povratak normalne klime, jer ako se nastavi vrijeme kako smo imali do sada, za očekivati je katastrofalne posljedice, posebno za one kojima je pčelarstvo jedini izvor prihoda i koji su u proizvodnju ušli uz pomoć kredita koje tek treba otplatiti.