Lađari Crnog puta pobjednici 17. maratona lađa

METKOVIĆ/PLOČE – U nevjerojatnoj i prije svega uzbudljivoj utrci, nakon brojnih problema na startu, pobjedu na 17. maratonu lađa na Neretvi odnjela je ekipa Crni put iz Metkovića. Drugo mjesto podijelili su Gusari Komin i lađari Stabline. Ovom pobjedom Crni put je prekinuo dominaciju ekipa donjeg dijela Neretve i štit kneza Domagoja donjeli su prvi put u Metković.

Točno u 17 sati začuo se pucanj kubura, a 37 posada lađara krenulo je iz Metkovića ispod Lučkog mosta na maraton dug 22,5 kilometra sve do Ploča. Ovogodišnji maraton lađa osim rekordnog broja posada okupio je i brojnu publiku koja ne samo da je ispratila lađare s cilja, već ih je bodrila cijelim putem.

Ekipa branitelja naslova Gusari iz Komina bili su glavni favoriti, a i krenuli su kao vodeći, no nije im uspjelo. Nakon problema na startu, nakon što im je parić ispao u vodu, ekipa Crnog puta uspjela je sa začelja doveslati do Gusara, preteći ih i u cilj u Ploče ušli su prvi. Nagrade su najsjajnija odličja, štit u trajno vlasništvo, ali i prijelazni štit kneza Domagoja.

Valja napomenuti kako je sjajan podvig ostvarilila je i ekipa Rogotina koja se može pohvaliti i najsikusnijom posadom, a kao i pobjednike već na početku maratona zadesile su ih poteškoće. Ušlo im je vode u lađu koju su morali izbaciti van što ih je bacilo na 27. mjesto, ali u cilj su ušli kao peta ekipa.

Cijela manifestacija odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića koji je lađare ispratio iz Metkovića i pratio ih cijelim putem. Maraton lađa organizira Udruga lađara Neretve s ciljem očuvanja i otrgnuća od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Cijela ideja krenula je još 1998. godine od Milojka Glasovića koji svake godine upotpunjava manifestaciju novim sadržajima.

Ove godine bio je to ženski maraton kojeg je veslalo 10 ženskih posada. One su imale nešto drugačiju rutu. Njihov start bio je u Opuzenu, a cilj u Metkoviću. Rutu dugu 9 kilometara prve su preveslale lađarice Gusara iz Komina.

Samo entuzijazmom, voljom i vizijom organizatora članova Udruge lađara, ali i rekli bi Neretvani dišpetom i željom za pobjedom samih sudionika, lađa će i dalje broditi Neretvom kako bi njen povijesni značaj njegovale generacije i generacije mještana doline Neretve.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/maraton_lada/*{/rokbox}