Čistoća nabavlja električna vozila – punit će ih vlastitom energijom

KARLOVAC – Želimo biti grad koji je energetski osvješten, pa je tako Karlovac još od 2010. potpisnik energetske mreže gdje se nastoji nešto više od drugih gradova raditi na energetskoj učinkovitosti, kazala je danas dogradonačelnica Marina Kolaković. Jedna od zadaća je smanjenje emisije ugljičnog dioksida, a u ispunjenje te zadaće uključila se i Čistoća koja svoje pogone osuvremenjuje električnim vozilima.

– Čistoća je do sada nabavila dva elektrobicikla, a u planu za ovu godinu su još četiri električna vozila – jedan kamionet, jedno osobno vozilo i dva elektroviličara. Ostala vozila bit će zamijenjena kako im bude isticao vijek trajanja, a dio će ići na reparaciju odnosno na ugradnju elektromotora. Planiramo u iduće 3 ili 4 godine zamijeniti sva vozila, jedino neće biti moguće zamijeniti velike kamione. Zamjenu ćemo finanicrati fondovima EU, nikako ne mislimo koristiti vlastita sredstva ili sredstva grada, istaknuo je direktor Čistoće Damir Jakšić.

Elektična vozila neće biti napajana takozvanom običnom strujom, već Čistoća u planu ima proizvodnju vlastite električne energije iz obnovljivih izvora. Za to postoje dvije mogućnosti.

– U sljedeća dva mjeseca postavit ćemo jednu malu fotonaponsku elektranu snage 10 kilovata koja će napajati naša vozila, a višak predavati u mrežu. Isto tako intenzivno se radi na jednoj većoj elektrani koja će biti na Ilovcu, a sturju ćemo dobivati od metana. Naša procjena je oko 120 kilovata, dodaje Jakšić.

Do kraja godine bit će postavljen prvi dio. Za taj projekt osigurano je milijun kuna, 600 tisuća daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 400 tisuća grad. Karlovačka Čistoća tako prva u Hrvatskoj razvija ovaj model koji će osim što brine za okoliš, donijeti i znatne uštede.

– Za sada su nam računi oko 200 tisuća na godinu, dakle uštede će biti upravo tolike, napomenuo je tehnički direktor Čistoće Ivan Polović.

Čistoća će nastaviti s projektima i to onima koji su temeljeni na urbanom održivom razvoju. Nadaju se kako bi u idućih nekoliko godina iz EU fondova mogli povući barem milijun kuna.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/cistoca_struja/*{/rokbox}