velika_gospa1

KARLOVAC – Blagdan je Velike Gospe, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan. Tradicionalno se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima diljem zemlje, a u Karlovačkoj županiji to podrazumijeva Kamensko, Oštarije i Novigrad na Dobri.

KAMENSKO

Procesija je u 10.30 sati, sveta misa nakon toga prevodi župnik Župe Presvetog Srca Isusovog Novi centar vlč. Dražen Karačić. 

NOVIGRAD NA DOBRI

Svetu misu u 11 sati prevodi banjolučki župnik i povjerenik za duhovna zvanja vlč. Vladislav Žarko Ošap.

OŠTARIJE

Poldanjicu prevodi dekan Ogulinskog dekanata vlč. Robert Zubović.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1950. godine te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. stoljeća, druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. stoljeća, a o razmjerima odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gospa_2014/*{/rokbox}