KABA

Provode se arheološka istraživanja u Končalovićima: Prije tri tisuće godina tu je bio utvrđeni grad

BARILOVIĆ – Iznad sela Končalovići u općini Barilović nalazi se pretpovijesna gradina, a već nekoliko godina na tom lokalitetu provode se arheološka istraživanja, ove godine pronađeni su i novi nalazi koji potvrđuju da se radi o mjestu na kojem se prije otprilike tri tisuće godina nalazio utvrđeni grad. Devet kilometara od Barilovića nad rijekom Koranom bio je smješten pravi utvrđeni grad, pretpostavka je to koja se istraživanjima koji se na lokalitetu prvode već četvrtu sezonu pokazuje točnom.

Istražuje se još nekoliko gradina na ovom području, no upravo ova je jedna od zanimljivijih jer su bedemi istraženi, a kao i u većini gradina na ovom području bili su zemljano kameni. Već petnaestak godina provode se istraživanja u ovim krajevima, a na lokalitetu u Končalovićima u četiri sezone istraživanja sudjelovalo je 20-ak ljudi. Srećom, podrška za ova istraživanja postoji. Ministarstvo kulture izdvojilo je kroz trogodišnji program 180 tisuća kuna, a u općini Barilović postoji i interes za osnivanjem zbirke koja bi na jednom mjestu čuvala sva vrijedna nalazišta s ovih prostora.

Hrvatski restauratorski zavod provodi i istraživanja na starom gradu Bariloviću, tako da budućnost ne bi smjela biti upitna.Nadajmo se da će arheolozi na našem području i dalje imati razumijevanje lokalnih čelnika, jer bogata povijest postoji, a Karlovac će u listopadu biti i domaćin skupa Hrvatskog arheološkog društva.