Toplana spremna za novu sezonu, cijene još uvijek nepoznate

KARLOVAC – Gradska toplana spremna je za novu sezonu grijanja, radovi na vrelovodima privode se kraju, a zalihe prirodnog plina su nabavljene. Nažalost, projekt kandidiran prema Europskim fondovima kojim bi se izmjenio cijeli vrelovod nije prošao, no taj neuspjeh neće zaustaviti nova nastojanja da se dođe do sredstava kojim bi se postigle uštede i osuvremenio sustav.

Radovi na kotlovnici su gotovi, dok su na vrelovodu još uvijek u tijeku neki manji zahvati, kaže direktor Gradske toplane Inoslav Latković. Na nekim mjestima još uvijek su otvoreni radovi na unutrašnjim instalacijama, a u dvije zgrade ugrađuju se kalorimetri.

Za kritične točke, odnosno njihovu sanaciju ove je godine iz Gradskog proračuna izdvojeno 600-injak tisuća kuna, radi se o dionicama u Naselju Marka Marulića, u Mačekovoj te ulici Ivana Meštrovića.

Ovim zahvatom gubici će biti smanjeni za svega nekoliko posto, stoga se možemo samo nadati da će na nekom od sljedećih natječaja projekt rekonstrukcije i modernizacije cijele mreže proći. Uz zadnje račune građani su dobili i poziv za tribinu koja će biti održana u srijedu u 18 sati u domu HV Zrniski gdje se očekuju predstavnici Grada, Ministarstva i HERA-e.

Do sada je potpisano svega deset ugovora za zgrade, a do 1. rujna moraju postojati kupci, kaže Latković, Toplana nije jedina registrirana za ovu djelatnost, u Hrvatskoj je ukupno 23 subjekta koji su registrirani kao kupci, a registrirati se može svatko, dodaje Latković te poziva sve zainteresirane da se svakako odazovu tribini na kojoj će saznati sve važne informacije. Što se cijena tiče, još uvijek nije definirano hoće li se one mijenjati. Karlovčanima koji se griju preko Toplane ne preostaje ništa drugo nego pričekati sljedeći tjedan kada će konačno saznati po kojoj će se cijeni grijati ove zime, naime tada se očekuje odgovor iz HERA-e.